DSC_0196

Hradná hviezda varí fakt kráľovsky

Na západnej terase Bratislavského radu sme pred niekoľkými rokmi navštívili reštauráciu Mária Kristína. Tá neskôr zanikla, medzičasom sa v priestoroch novopostavenej prístavby striedali iná reštaurácia a kaviareň. Vyše roka je tu reštaurácia HRADNÁ HVIEZDA, ktorá je mladšou sestrou Modrej hviezdy na Beblavého ulici.

Interiér reštaurácie zodpovedá lokalite. Replika niekdajších stajní Márie Terézie dispozične určuje aj parametre reštaurácie. Klenutý strop, uprostred mohutné stĺpy oddeľujúce bar od jedálenskej časti. Zo stropu visia originálne biele sklené lustre. Mobiliár je drevený, tonetky pôsobia jednoducho a noblesne. Zaujalo nás, že stoly nie sú všetky rovnaké – okrúhle pre väčšiu spoločnosť, štvorcové pre štyroch aj polovičné pre dvojice hostí rozbíjajú interiér a nepôsobia uniformne. V pravej časti reštaurácie je salónik, ktorý je menší, ale kapacitne porovnateľný s hlavným priestorom.

Jedálny lístok nás zaujal jednoduchosťou, originalitou a nápaditosťou jedál a príloh. V ponuke dominuje hovädzie mäso a jedlá tradičnej slovenskej kuchyne.

Šalát s gazdovským syrom, cherry paradajkami a bylinkami (4,90 €) bol ľahkým a veľmi chutným predjedlom. Z polievok sme si dali domácu slepačiu s mäsom, zeleninou a rezancami (3,30 €). Ocenili sme najmä široké domáce rezance, ktoré sa síce necítili komfortne na lyžici, ale chutili skvele. Polievka bola vynikajúca.

Piroh plnený kačacou pečienkou s omáčkou z mladej cibuľky a jabĺk (5,90 €) bol prvým s originálnych jedál, ktoré sme tu ochutnali.

Hovädzie pierko s tymiánom, karamelizovanými cibuľkami a jačmennými krúpami (15,90 €) pripomínalo trochu viedenskú roštenku. Skutočná špecialita šéfkuchára, s takouto kombináciou sme sa v Bratislave ešte nestretli.

Z tradičných slovenských jedál sme si dali diviaka s pomarančovou omáčkou a zemiakovým pyré (15,90 €). Omáčka bola síce menej výrazná a mäso bolo trochu húževnaté a šľachovité.

Hovädzí steak na dubákoch s domácimi zemiakovými šúľancami (19,90 €) bol chutný aj mimoriadne originálny.

Zubáč na citrusovom šaláte s feniklovou omáčkou a opekanými zemiakmi (15,90 €) bol zvláštnou kombináciou pečenej ryby s kúskami grepov a pomaranča. Nie sme fanúšikmi kombinácie mäsa s ovocím, v tomto prípade to však bolo prijateľné.

Z dezertov sme sa nechali zlákať na čokoládovo-mandľovú tortičku bez múky (4,00 €) a ľahký mrkvový koláč Hradná veža (3,00 €). Oba boli vynikajúce. Na druhý sme museli čakať dlhšie, pretože ho kuchár upiekol na našu objednávku.

Z Hradnej hviezdy sme boli veľmi milo prekvapení. Musíme konštatovať, že tu varia kráľovsky. Určite sa sem ešte vrátime.

Naše hodnotenie: 4 hviezdičky
Maximum: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.


Článok uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2014 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.